Åderbråcksbehandling - Allt du behöver veta

Åderbråck är en vanlig sjukdom som drabbar både män och kvinnor. De kan vara smärtsamma och obehagliga att titta på. Men det finns behandlingar som kan ta bort besvären och lindra symptomen. I denna artikel kommer vi att diskutera olika åderbråcksbehandlingar och hur man kan ta bort åderbrock på ett säkert och effektivt sätt. Läs vidare för att lära dig mer om detta vanliga hälsoproblem och hur du kan behandla det.

Läs mer

Behandling åderbråck

Nedan presenterar vi två kliniker som erbjuder behandling av åderbråck. Att hitta en pålitlig och erfaren klinik för att behandla åderbråck är viktigt för att säkerställa ditt välbefinnande.

Nordiska Kliniken

Hos Nordiska Kliniken kan du boka behandling av åderbråck i Stockholm. De erbjuder avancerade behandlingsmetoder, så som lokal extirpation och skleroterapi. Genom lokal extirpation avlägsnar de skadade åderbråcksvenerna genom små kirurgiska snitt. Skleroterapi innebär att en speciell lösning injiceras direkt i åderbråcken för att få dem att krympa och försvinna över tid. Nordiska Klinikens expertteam skapar individuella behandlingsplaner för att hjälpa patienter att lindra symtom och förbättra utseendet på åderbråck.

Aleris

Hos Aleris kan du ta bort åderbråck i flera städer i Sverige. Aleris har mottagningar i Göteborg, Malmö, Stockholm och Umeå. De behandlar åderbråck med tre metoder. Endovenös behandling innebär att en tunn fiber förs in i venen och värms upp med radiovågor eller laser, vilket får venen att dra ihop sig och återbildas. Flebektomi, eller virknålsteknik, innebär att synliga åderbråck avlägsnas genom små hål i huden under lokalbedövning. Sklerosering innebär att ett medel injiceras direkt i åderbråcket, vilket får venen att skrumpna ihop och försvinna. Behandlingarna anpassas efter patientens behov. Boka tid för behandling hos Aleris.

Vad är åderbråck?

Åderbråck, även känt som varicer, är ett vanligt medicinsk tillstånd som påverkar venerna i benen. Normalt sett transporteras blodet från benen tillbaka till hjärtat genom ett nätverk av vener som har envägsventiler för att förhindra återflöde av blodet. När dessa ventiler blir svaga eller skadade, kan blodet börja samlas och sträcka ut venerna, vilket leder till bildandet av åderbråck.

Åderbråck kan vara synliga som blåaktiga, förstorade och förgrenade vener som kan vara smärtsamma eller orsaka obehag. De kan även ge upphov till symtom som svullnad, tyngdkänsla, klåda eller kramp i benen. Vissa personer upplever inga symtom alls. Läs mer hos Doktor.se.

Varför får man åderbrock?

Åderbråck uppstår när venerna i benen blir svaga eller skadade, vilket tillåter blodet att ansamlas och utvidga venerna. Det finns flera faktorer som kan bidra till utvecklingen av åderbråck:

Genetisk predisposition

Åderbråck har en tendens att löpa i familjer, vilket tyder på en ärftlig komponent. Om någon i din familj har åderbråck, kan du ha ökad risk att utveckla det.

Svaghet i venernas väggar

Venerna har elastiska väggar som hjälper till att transportera blodet tillbaka till hjärtat. Om väggarna blir svaga eller förlorar sin elasticitet, kan de inte effektivt pumpa blodet tillbaka, vilket leder till ansamling och utvidgning av venerna.

Ventilfel

Normalt sett har venerna i benen ventiler som fungerar som enriktade grindar och förhindrar att blodet flyter bakåt. Om dessa ventiler blir skadade eller försvagas, kan de inte stänga ordentligt, vilket tillåter blodet att backa och orsaka åderbråck.

Hormonella förändringar

Vissa hormonella förändringar kan påverka venernas elasticitet och väggarnas styrka. Hormonella förändringar kan uppstå under graviditet, hormonbehandling (t.ex. hormonella preventivmedel) och under klimakteriet, vilket kan öka risken för att utveckla åderbråck.

Övervikt och stillasittande livsstil

Övervikt och brist på regelbunden fysisk aktivitet kan öka trycket på benens vener och minska blodcirkulationen, vilket ökar risken för åderbråck.

Livsstilsfaktorer

Långvarig stående eller sittande i samma position kan påverka blodflödet och öka risken för åderbråck.

Vanliga områden som drabbas

Åderbråck kan påverka olika delar av kroppen, men det är vanligast att de uppstår i nedre extremiteterna. Här är några av de vanligaste områdena där åderbråck kan uppstå:

Benen

Detta är det vanligaste området där åderbråck utvecklas. De kan förekomma på lårens framsida, baksida, insida och utsida samt runt knän och vader. Åderbråck i benen kan vara synliga som upphöjda, snirkliga blå eller purpurfärgade vener.

Lår och höfter

Åderbråck kan också utvecklas på lår och höfter, även om de är något mindre vanliga i dessa områden jämfört med benen. De kan vara både synliga och kännbara som utbuktningar eller knutor under huden.

Fötter och vrister

Även om det är mindre vanligt, kan åderbråck förekomma på fötterna och vrister. De kan vara svårare att upptäcka eftersom de ibland kan misstolkas som andra hudförändringar eller ålderstecken.

Åderbråcksoperation pris

Generellt sett kan priset för en åderbråcksoperation ligga på allt mellan några tusen kronor upp till tiotusentals kronor. Mindre ingrepp, som skleroterapi (injektion av en lösning som får åderbråcken att krympa), kan vara billigare, medan mer omfattande ingrepp, som laserbehandling eller kirurgisk avlägsnande av åderbråck, kan vara dyrare.